donderdag 30 juni 2011

DE GRENS/LA FRONTIERE BRAKEL/FLOBECQ

ARCADIA REDESIGNED in BEYOND THE DOCUMENT


BOZAR Brussels/Palais des Beaux Arts
FINANCIAL TIMES: "Guide: Arts around the World" section on Monday june 27 they mentioned the Bozar show. "The exhibition... includes Herman van den Boom;s subtly surreal portraits of suburban living." and give the link to bozar.be http://www.bozar.be/activity.php?id=10684&selectiondate=2011-6-29&lng=en
BOZAR CURATOR FRANK VANHAECKE


Some of the artists
Installation view

Talking to Frank Vanhaecke
Artistic Director Paul Dujardin

ARCADIA REDESIGNED in BOZAR

zondag 19 juni 2011

En toen bleek dat het eerste exemplaar van het GKf jaarboek al was uitgereikt!

Vandaag de 'grote' jaarboek dag.
In het Andreashuis te Naarden waren rond de 50 GKf leden, aspirant leden, vrienden en bekenden van de GKf samengekomen om de presentatie van ons aller jaarboek, GKf fotografen 2011-2012, bij te wonen.
Na zijn introductie dacht Leo Erken het 1e exemplaar aan de vader van het boek, Michiel Wijnbergh te kunnen uitreiken, helaas...
Michiel was op de hoogte gebracht door mede boeksamensteller René van diens illegale vooruitreiking aan het erelid en door ziekte in een verzorgingshuis opgenomen Frits Gerritsen en onderbrak Leo zijn poging.
Michiel vond namelijk Frits de terechte ontvanger van het 1e exemplaar en nam graag genoegen met de ontvangst van het 2e exemplaar!

Uiteraard wilde Frits graag poseren met de nieuwe uitgave, waar ook 2 foto's van hem in staan.
Beterschap Frits, we hopen je snel weer eens bij een verenigings bijeenkomst te zien.

Het boek overigens is weer prachtig geworden. Heijdens Karwei heeft het boek subliem vormgegeven en de druk is ook weer schitterend, nu door Lenoirschuring.
Het omslag van Hans van den Boogaard is bijzonder, evenals  de foto's in het binnenwerk.
Wij hopen dat iedereen het boek net zo waardeert als de samenstellers dat doen.

vrijdag 17 juni 2011

Jaarboek GKf fotografen 2011-2012 gearriveerd!

Slechts 24 uur voor de presentatie is het nieuwe jaarboek afgeleverd in Amsterdam. We hebben één doosje opengemaakt en.....
Kom morgen, Zaterdag 18 juni, naar Naarden voor de feestelijke presentatie!  Het is echt de moeite waard.



16.00 uur Andreashuis met een inleiding van Leo Erken, aansluitend borrel!

Andreashuis, Turfpoortstraat 29 Naarden
www.fotofestivalnaarden.nl/2011/locatie/andreashuis/

maandag 13 juni 2011

woensdag 8 juni 2011

Jaarboek op de pers

Het Jaarboek 2011-2012 is inmiddels gedrukt.
Vormgever Teun van der Heijden en René Gerritsen hebben bij de pers gestaan toen de eerste vellen werden gedrukt. Daags daarna kwam een eerste gevouwen exemplaar ter controle bij Teun, die daar toch weer van schrok. Donker!  Niet alles, vooral één katern. Crisisberaad met de directeur van drukkerij LenoirSchuring. De volgende werkdag, onder het kritisch oog van Teun en mijzelf, is één drukvel - acht pagina's - herdrukt. Beetje rood er uit, tikkie geel er uit. Het zijn maar heel kleine stapjes, maar je zag de foto's opknappen. Het wordt frisser, helderder, het zompige gaat er vanaf, meer contrast en details in de donkere partijen.
De drukker had het er moeilijk mee. Drukpersen zijn  uitgerust met nauwkeurige meetapparatuur. Als de densiteit goed is, zou het drukwerk goed moeten zijn. Nu vroegen wij willens en wetens de densiteit te laten afwijken. "Dan moet je eigenlijk terug naar de lithografie", zei hij. Dat wil zeggen: de foto's bewerken. Maar dan moet je vervolgens nieuwe platen maken en gaat alles veel langer duren.
Teun en ik zijn weggegaan toen één kant van het papier bedrukt was. Er staat een foto op van een fotograaf die, als een van de weinigen, van de vorige uitgave beslist niet vrolijk werd. Bij deze uitgave kan hij ervan verzekerd zijn dat zijn pagina verreweg de meeste aandacht heeft gekregen van het hele boek.

De hele gang van zaken laat wel weer zien hoe ontzettend belangrijk het is om bij het drukken van je boek met de nodige kennis bij de drukker aanwezig te zijn. Teun van der Heijdens oog is zeer kritsich en geschoold. En minstens even belangrijk is het dat je een drukker hebt die echt een topproduct wil afleveren. LenoirSchuring heeft laten zien dat ze dat willen.
Ik verheug me erg op 18 juni. Je komt toch wel even je boek halen in Naarden, nietwaar?


Ook mooie verhalen over het drukken van je boek? Mail ze ff, of schrijf hier een reactie!

woensdag 1 juni 2011

Behind the scenes @ Impossible, complete film.

van Digifotopro, Impossible Project behind the scenes.
Schitterend hoe die eenzame Tukker (ex-Polaroid, 36 jaar bij gewerkt waarvan 27 als reparateur) nu ALLE camera reparaties wereldwijd doet...prachtig dat we door dit initiatief nu nog steeds nieuwe instantfilms kunnen kopen voor onze ouwe cameraatjes..!
Analoog is (nog steeds...) het antwoord op de haarscherpe digitale fotografie, denk ik! :)

Nadelen van Impossible: onnodig duur voor ons 'Dutchies'. Er is inmiddels wel een winkel ter plekke open geloof ik, maar als ik zie wat wij in EU moeten betalen (vergeleken met de $$$ prijzen in US) dan moet ik nóg kieskeuriger kiezen wanneer een instant foto te maken en wanneer niet. Jammer. Omgerekend is in dollar de film of camera nl. veel goedkoper geprijsd in de USA.
Ook wil ik graag weer een instant film die in de open lucht ontwikkeld kan worden...de Impossible Project films moet je in het donker laten ontwikkelen, en juist dat proces, het zien omkomen van de film, is voor mij pure magie. Dat wil ik graag weer kunnen zien...