donderdag 28 april 2011

Dutch Delight (2)

Foto: Peter Ruting
Foto: Jaap Bijsterbosch


Behalve GKflid Corinne Kruger nemen de GKfleden Jeanette Bos, Jaap Bijsterbosch, Marco van Middelkoop, Mardoe Painter, Peter Ruting, Jacqui Maria Wessels ook deel aan de door Aloys Ginjaar bedachte en georganiseerde tentoonstelling “Dutch Delight” tijdens NYPH11 in New York van 11 t.m. 15 mei. Voor verdere gegevens zie post van Corinne Kruger.

vrijdag 22 april 2011

Nieuwe galerie geopend

Gisteren is er een nieuwe galerie - Galerie Cultural Speech (gCS) - geopend aan de Postjesweg 6 te Amsterdam. Galeriehoudster is Peggy Wessels-John  en de eerste foto-expo was van GKf- fotografe  Jacquie Maria Wessels met de foto's van "Birdmen".
In de buurt liep ik Aloys Ginjaar tegen het lijf die gewoontegetrouw probeertde de eerste bezoeker op opening te zijn, hetgeen lukte. Op de foto hiernaast Ginjaar met de galeriehoudster, rechts, en de fotografe.
Jacqui Maria Wessels, rechts, tijdens de opening met een bezoekster van de galerie
De foto's hangen er tot 18 juni.

zondag 17 april 2011

De Jaarvergadering 2011 in beeld

Foto's van de jaarvergadering, gestuurd door Eduard de Kam.
Klik foto's om ze groter te zien.















Eduard heeft sinds heel kort overigens ook een weblog. Klik hier om dat te bekijken.

dinsdag 12 april 2011

Anja de Jong, Ode aan de Zee

                                                                                                                                         61˚15΄N 18˚20΄O


DORDRECHT 
Op zondag 17 april opent de schrijver Jan Brokken om 16.00 uur in het Dordrechts Museum
de tentoonstelling Ice Edge - IJsgrens. Het is een project van de fotograaf Anja de Jong (Scheveningen, 1957). De foto’s in de tentoonstelling geven een beeld van haar reis naar de ijsgrens en laten zee, lucht en ijs onder verschillende meteorologische omstandigheden zien.
De achterliggende gedachte van het project is de klimaatverandering.
De serie is echter vooral een ‘ode aan de zee’, waarbij de fascinatie van De Jong voor de zee op bijna abstracte wijze is gevisualiseerd. Tijdens de opening wordt een collector’s item, een map met werk uit  Ice Edge – IJsgrens gepresenteerd.

Ice Edge- IJsgrens is een persoonlijk project van Anja de Jong. Als telg van een zeevarende familie maakte zij van jongs af de grootsheid van de elementen mee. Ze kent een enorme bewondering en ontzag voor de zee, die zij als fotograaf lange tijd te complex en te abstract vond om te fotograferen. Het oneindige, de geur, de constante beweging, de stroming, de atmosferische omstandigheden, het veranderende licht en de wisselende kleur hielden De Jong af van een tweedimensionale weergave. Ook in haar wereldwijde project ‘Borderland’ bleef de zee beperkt tot een onderdeel van de foto. Het was nooit eerder het hoofdonderwerp.

Feitelijke aanleiding voor dit kleine en persoonlijke project Ice Edge- IJsgrens was een fotootje uit 1955 in het familiealbum van Anja de Jong. Daarop staat haar vader, Pieter de Jong, machinist op een kleine coaster, naast het schip op het ijs van de Isefjord in Denemarken. Het schip, de Depa, ligt vastgevroren en wacht op een ijsbreker. Op twee identieke zeereizen naar de Oostzee en de Botnische Golf in 2008 en 2009 fotografeert De Jong de zee onder verschillende atmosferische omstandigheden en gaat ze op zoek naar de ijsgrens die vandaag de dag - uitzonderlijke jaren daargelaten - een stuk noordelijker ligt dan toen haar vader de reis maakte. Met windkracht negen op de Noordzee, in potdichte mist voor Estland en door ijsvelden verder naar het noorden, vaart zij in de kop van de Botnische Golf uiteindelijk het vaste ijs in.

Anja de Jong is fotograaf en werkt daarnaast als docente autonome fotografie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Als fotograaf bedenkt, schrijft en produceert ze haar eigen fotografieprojecten. Terugkerende thema’s in haar werk zijn klimaat en waterproblematiek zowel in de natuurlijke als stedelijke omgeving. In dit verband vervaardigde zij projecten als ‘Borderland’ (2004), ‘Moldova’s Water’ (2005), ‘Chile’s Water’(2006) en in opdracht voor de Triënnale van Milaan (1986) ‘Argini in Olanda’ over de waterkeringen in Nederland.

De tentoonstelling Ice Edge - IJsgrens is te bezoeken tot en met 14 augustus 2011. Kijk voor openingstijden op de website www.dordrechtsmuseum.nl/bezoek/informatie

Titel bijgeleverde foto: 61˚15΄N 18˚20΄O uit het project Ice Edge - IJsgrens, Anja de Jong©

Meer informatie over De Jongs werk vindt u op: www.anjadejong.nl