donderdag 29 april 2010

Op Eva!!!






Vandaag, 29 april, is Eva Besnyö's 100e geboortedag. Gisteren is in het Foam een hele warme en hartelijke bijeenkomst geweest om Eva te herdenken. Familie, oud assistenten, collega's en vrienden van Eva hadden zich opgegeven hierbij aanwezig te willen zijn.

Aanwezig waren o.a. Yara Brusse (dochter), Carry van Lakerveld (vriendin en samensteller van haar overzichtstentoonstelling),
Tineke de Ruiter (vriendin, oud assistent en biografe), Arthur van Norden (ooit schoonzoon, later goede vriend en boekhouder),
Anke Teunissen (Eva's laatste assistent), Adriaan Elligens (Maria Austria Instituut), Marjo van Soest (journaliste en oud Dolle Mina),
Bertien van Manen, Annaleen Louwes, collega/vriendin Ata Kandó (96!) en vele anderen.
Onder leiding van Leo Erken zijn herinneringen opgehaald aan het meest gezichtsbepalende lid van de GKf uit de twintigste eeuw.
Uit de door Leo gemaakte documentaire "Eva Besnyö - de Keurcollectie" zijn fragmenten getoond, die voor een lach en weemoed zorgden. Met een glas Pălincă is een toost uitgebracht op Eva.

dinsdag 27 april 2010

jaarvergadering in Utrecht

Afgelopen zaterdag 24 april was onze jaarvergadering. Te gast bij Fotodok in Utrecht. Mooie tentoonstellingen in het pand.
Een magere opkomst, wat niet verwonderlijk was door het mooie weer buiten.
Nieuwe aanwas met jonge fotografen, dat houdt ons jong.

maandag 26 april 2010




Afgelopen week ben ik begonnen met het fotografisch documenteren van het door Architectuurstudio HH (Herman Hertzberger) ontworpen nieuwe en vernieuwde gebouw van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. In tegenstelling tot wat de eenvoudige vorm - een glazen rechthoek die het oude gebouw omsluit - suggereert, is het een zeer complex gebouw waarin naar mijn idee ongeveer alles wat de afgelopen decennia aan schoolontwerp van het bureau van Herman Hertzberger naar buiten is gekomen en is gebouwd, samenkomt.
De niveauverschillen, de studielandschappen, de ruimte van de ruimten, de relatie binnen buiten en in dit geval ook de confrontatie van oud (ontworpen door Bonnema) en nieuw. Een fascinerende uitdaging om dit alles goed in beeld te brengen.